Theresienstadt - Terezin. Dansk udflugt til Theresienstadt

Prag Udflugter

Prag udflugter og ture på dansk                         

Prag Udflugter v/ Laus Sørensen                      Dansk mobil: +45 42 83 88 55
Rumunska 8                                      ´        tjekkisk mobil: +420 776 819 223
12000 Praha 2 - Tjekkiet                                 e-mail: laus@prag-udflugter.dk

Theresienstadt - Terezin

Guidede ture og udflugter i Prag

 

TID: 9.00-16.30

MØDESTED: Café Tramvaj

DAGE: Mandag + Torsdag

FÆRDSEL: med bus og til fods

MAD-DRIKKE: frokost er inkluderet

PRIS: 1500 czk (Dkk. 450,-)

Bemærk venligst: 2020 sæsonen er 1/4-18/10 2020. Udenfor sæsonen kan jeg tilbyde lufthavnstransport, individuelle byvandringer og individuelle ture, men bedst for ekempelvis 4-6 personer (eller flere) af hensyn til prisen pr. person. Du er velkommen til at henvende dig med spørgsmål.

Overvej evt. en privat byvandring, private ture med eller uden bil. En spændende privat byvandring eller "Ud i det blå med Prag Eksperten"

Theresienstadt - porten med det kendte og afskyelige sloganTheresienstadt blev under 2.verdenskrig til jødisk ghetto. Over 140.000 jøder endte med at passere ghettoen. 481 danske jøder sad her i flere år. Gestapofængslet, i den mindre militære fæstning, havde mere end 32.000 interneret gennem krigen. Theresienstadt er byens tyske navn, på tjekkisk hedder den Terezín.

Turen går til det mindre Gestapofængsel og til selve byen, der blev jødisk ghetto. Turen vil vare cirka 7 timer, der køres i bus og gås en del til fods.

Turen begynder med en fælles rundvisning i Gestapofængslet, der er bagefter mulighed for selv at gå rundt og blandt andet også se dokumentarfilm. Efterfølgende kører vi en runde i selve byen og slutter med at besøge Ghettomuseet.

Theresienstadt - mindesmærke for nogle af de dødeDen stjerneformede fæstningsby Theresienstadt ligger på begge sider af floden Ohre/Eger. Den blev bygget under Kejser Joseph d.II og navngivet efter hans mor, enkekejserinde Maria Theresa. Der blev bygget 13 kaserner. Hele anlægget var beregnet til 7000 soldater og 3000 civile.
Allerede under Østrig-Ungarn blev den miltære fæstning brugt som fængsel, Gavrillo Princip som var en af attentat- mændene i Sarajevo 1914, sad fængslet her til sin død i 1918. Under SS-kommando var 90% af de 32.000 fanger fra Tjekkoslovakiet. Her kom mange andre nationer.

Det berømte attentatet på Rigsprotektor Heydrich i 1942 fik grusomme konsekvenser, også i Terezín. Da fængslet blev befriet af russiske soldater 8.maj 1945 levede der 17.515 fanger. Mere end 3000 døde i månederne efter af plettyfus.

Melanie Oppenhejm, en af de danske jøder i Theresienstadt, lod sig i 1980 interviewe til radioen, samtalerne kom dels til at dreje sig om hendes arbejde i modstandskampen - hun organiserede jødiske børns flugt – dels hendes fængsling i den jødiske ghetto med sin familie. De blev udgivet som bogen ”Menneskefælden” i 1982.

Theresienstadt - henrettelsespladsDanskere forbindes ligeledes med de to Røde Kors besøg i juni 1944, hvor man lod sig overbevise sig om at jøderne levede med ordentlige forhold i ”mønsterghettoen”. Lidet vidste Røde Kors at SS blandt andet havde forberedt besøget ved at lette overbefolkningen, de sendte 15.000 til gasning i Auschwitz i den anledning.

Theresienstadt blev en skrækkelig ghetto. Den var en del af Heydrichs Endlösung planlægning, udmøntet ved Wannsee-konferencen. Over 35.000 døde i ghettoen som følge af sult og sygdom. 63 togtransporter bragte mere end 87.000 til Auschwitz-Birkenau. Næsten 8000 børn kom på togtransporterne, bare 142 overlevede til befrielsen. Børnetegninger, udstillet på ghettomuseet, er en voldsom oplevelse. Der findes megen kunst, billeder, tekst og musik som vidnesbyrd om menneskeligheden blandt de mange ghettofanger. 

Snyd ikke dig selv for detaljerne. Bemærk at mange billigere ture fra Prag til Theresienstadt ikke kommer omkring det hele. Vi inkluderer på Theresienstadt tur besøg i Ghettomuseet med biograf, Magdeburg barakken med sovesal, Krematoriet, “danske huse”, port med skrift, hus-loftet med børnetegninger samt Lille fæstning med celler, underjordiske gange og henrettelsesplads.

Vores tur til Theresienstadt er altid med dansktalende guide! Turen er både for voksne og for familier, alle er velkommen.

Vi fokuserer på danskerne som opholdt sig i lejren 1942-45, tjekkoslovakiske jøder før, under og efter og så forbindelser til Prag i form af synagoger, mindesteder, banegård og Gestapo-hovedkvarter.

Entré er inklusiv på Theresienstadt tur fra Prag. Det koster 50czk/person at fotografere i Lille fæstning. I store fæstning er det gratis udendørs, indendørs er der forbud mod fotografi.