Slotstur - udflugt til Prags Borg - Prags Slot

Prag Udflugter

Prag udflugter og ture på dansk                         

Prag Udflugter v/ Laus Sørensen                      Dansk mobil: +45 42 83 88 55
Rumunska 8                                      ´        tjekkisk mobil: +420 776 819 223
12000 Praha 2 - Tjekkiet                                 e-mail: laus@prag-udflugter.dk

Slotsområdet, Petrinhøjen og Strahovklostret

Guidede ture og udflugter i Prag

TID: Efter aftale, KUN som privat tur. Varer normalt ca. 4 timer.
MØDESTED: Café Tramvaj
DAGE: Alle dage
FÆRDSEL: Til fods og med sporvogn
MAD-DRIKKE: Ikke inkluderet
PRIS: 3000 koruna for hele gruppen (op til 10 personer). Der bliver brug for en sporvognsbillet (for egen regning) og der kan være entré til f.eks. Strahov klostret

Bemærk venligst: 2018 sæsonen er 23/3-28/10 2018. Udenfor sæsonen kan vi tilbyde lufthavnstransport, individuelle byvandringer og individuelle ture, men bedst for ekempelvis 4-6 personer (eller flere) af hensyn til prisen pr. person. Du er velkommen til at henvende dig med spørgsmål.

Overvej evt. en privat byvandring, private ture med eller uden bil. En spændende privat byvandring eller "Ud i det blå med Prag Eksperten"

Prags Slot

Da det er en individuel tur, kan vi drøfte ruten.

Men vi kan f.eks. starte med at tage sporvogn over floden og her skifte til kabelbanen, som kører os op på Petrin højen. Her spadserer vi en lille tur, og der er mulighed for at komme op i tårnet (entré). Den videre tur passerer nogle af Prags smukkeste udsigter på vejen til Strahov klostret. Seværdigheden her er biblioteket, som er enestående smukt og absolut et besøg værd (entré). Hvis der er stemning for det, kan vi skylle "biblioteksstøvet" af os med en øl på klostrets mikrobryggeri, lige overfor.

Den videre tur går bl.a. forbi Loreta-helligdommen, hvor I vil få den tragiske historie om Prags skæggede dame. Vi passerer flere fantastiske bygningen, inden vi kommer til indgangen til slotsområdet. Der er fri entré, men nogle gange må vi væbne os med tålmodighed, da sikkerhedstjekket kan skabe køer. Det er min erfaring, at hvis vi undgår tidlig morgen og klokken 12 (det store vagtskifte), er køerne til at overse.

Vi går gennem slotsområdet, hvor vi bl.a. kigger indenfor i Tjekkiets største katedral (opført fra 1348-1929), og slentrer bagefter gennemde royale vinmarker, før vi til sidst slutter i Mala Strana med gode offentlige transportmuligheder, hvis ikke gruppen foretrækker at spise frokost - eller at gå videre ad Karlsbroen.Først og fremmest skal vi se slot og katedral. Vi har haft en del børn med på turen, der er meget at se på og prøve, selv om historien måske ikke interesserer hele vejen.
 
Turens første udsigt er over Karlsbroen og Lillesiden til Prazsky Hrad, slottet på bakkekammen – i sikkerhed for angribere og floden. Karlsbroen er svær at blive færdig med, men vi snyder og stopper kun ved 2 af de 30 statuer, et krucifiks og den sagnomspundne Jan af Nepomuk. Når vi har krydset floden, slentrer ad Kampa halvøen til John Lennon muren. Derefter tager vi en sporvogn til slotsområdet. Husk billetter. Vi skal til slottets bagindgang. Vi går forbi indgangen til de royale haver og de oprindelige stalde til en bagvej igennem en lille have.
 
Få minutter senere kommer vi om hjørnet og der åbner slotspladsen sig med enorme palæer og hovedindgangen til slottet. Til højre for slottet breder udsigten over byen sig ud.
 
Prags Slot - livgarden
Vi fortsætter igennem slotsporten og forbi præsidentens livgarde, vi passerer 2. gård med brønd og udgang til haverne, for at komme frem til 3. gård. Den majestætiske, gotiske facade af St.Vitus Katedralen møder os som det første. Katedralen blev påbegyndt i 1344 under Karl d. IV, men den blev først færdig i 1929.
 
I dag er St. Vitus fortsat den katolske kirkes vigtigste i landet. Siden kommunismens fald har kirke og stat ført retssager om retten til katedralen. Der er indgået et delvist forlig i mellem Tjekkiet og Vatikanet om al kirkens ejendom i landet, da alt var nationaliseret under kommunismen.
 
Prags borg med præsidentens kontorer
I 3. gård er der også indgang til præsidentens kontorer. Han hedder i dag Vaclav Klaus. Vaclav Havel var præsident tidligere, først som tjekkoslovakisk - og efter 1993 - som tjekkisk præsident. Den sidste kommunistiske præsident hed Husak. Her regerede også den frygtindgydende Heydrich i Nazi-tiden, den mægtige Masarýk under den første republik og indtil 1918 østrig-ungarske kejsere. Bag katedralen står den fine, lyse St.Georgs kirke med barok facade på en ellers romansk bygning.
 
Slottets historie spænder over de sidste 11 århundreder. Alle perioderne siden slottets grundlæggelse kan spores i arkitekturen. Den smukke St. Georgs basilika er romansk, bygget af italienske arkitekter i 1142. St.Vitus katedralen blev bygget fra 1344 i højgotisk stil. Den rige sengotiske stil imponerer i Vladislav-salens loft, den er 63 meter lang og 18 meter høj. Belvedere, sommerslottet i parken, er et af landets smukketste ekspempler på renaissance. Mathias-porten og facaden på St. Georg er barokke, ligesom toppen af det højeste tårn på katedralen, 80 meter oppe.
 
Vi går videre langs Lobkowicz palæet til Dalibortårnet og den gamle slotstrappe. Her har vi en nedstigning og yderligere få hundrede meter til slutpunktet. Hvis tiden er til det, går vi ind og ser den berømte barokke have i Wallensteins palæ. Han var general i det 17. årh., og han besatte Jylland i 1620’erne.
 
I Wallensteinhaven er der bænke, skygge, fritgående påfugle og en stor fiskedam. Palæet huser i dag det tjekkiske senat, det ene af parlamentets to kamre. Mange har bemærket den enorme, kunstigt byggede mur, som skulle ligne noget fra en drypstenshule. Vi slutter på bænkene. Herfra går den grønne metro og mange sporvogne – med mindre I skal videre i Lillesiden.