Slotstur - udflugt til Prags Borg - Prags Slot

Prag Udflugter

Prag udflugter og ture på dansk                         

Prag Udflugter v/ Laus Sørensen                      Dansk mobil: +45 42 83 88 55
Rumunska 8                                      ´        tjekkisk mobil: +420 776 819 223
12000 Praha 2 - Tjekkiet                                 e-mail: laus@prag-udflugter.dk

Slotsområdet, Petrinhøjen og Strahovklostret

Guidede ture og udflugter i Prag

TID: Efter aftale. KUN som privat tur. Varer typisk ca. 4 timer. Turen tilbydes året rundt, uanset sæson.
MØDESTED: Café Tramvaj eller i nærheden af sporvogn 22-linjen.
DAGE: Alle dage
FÆRDSEL: Til fods og med sporvogn
MAD-DRIKKE: Ikke inkluderet
PRIS: 3.000 koruna for hele gruppen (op til 10 personer). Der bliver brug for en sporvognsbillet (for egen regning) og der kan være entré til f.eks. Strahov klostret

Overvej evt. en privat byvandring, private ture med eller uden bil. En spændende privat byvandring eller "Ud i det blå med Prag Eksperten"

Prags Slot

Da det er en individuel tur, kan vi drøfte ruten.

Men vi kan f.eks. starte med at tage sporvogn over floden og her skifte til kabelbanen, som kører os op på Petrin højen. Her spadserer vi en lille tur, og der er mulighed for at komme op i tårnet (entré).

Den videre tur passerer nogle af Prags smukkeste udsigter på vejen til Strahov klostret. Seværdigheden her er biblioteket, som er enestående smukt og absolut et besøg værd (entré). Hvis der er stemning for det, kan vi skylle "biblioteksstøvet" af os med en øl på klostrets mikrobryggeri, lige overfor.

Herfra går vi bl.a. forbi Loreta-helligdommen, hvor I vil få den tragiske historie om Prags skæggede dame. Vi passerer flere fantastiske bygningen, inden vi kommer til indgangen til slotsområdet. Der er fri entré, men nogle gange må vi væbne os med tålmodighed, da sikkerhedstjekket kan skabe køer. Det er min erfaring, at hvis vi undgår tidlig morgen og klokken 12 (det store vagtskifte), er køerne til at overse.

Prags Slot - livgardenVi går gennem slotsområdet, hvor vi bl.a. kigger indenfor i Tjekkiets største katedral (opført fra 1344-1929) I 3. gård er der også indgang til præsidentens kontorer. Han hedder i dag Milos Zeman. Vaclav Havel var præsident tidligere, først som tjekkoslovakisk - og efter 1993 - som tjekkisk præsident. Den sidste kommunistiske præsident hed Husak. Her regerede også den frygtindgydende Heydrich i Nazi-tiden, den mægtige Masarýk under den første republik og indtil 1918 østrig-ungarske kejsere. Bag katedralen står den fine, lyse St.Georgs kirke med barok facade på en ellers romansk bygning.

 

Prags borg med præsidentens kontorerSlottets historie spænder over de sidste 11 århundreder. Alle perioderne siden slottets grundlæggelse kan spores i arkitekturen. Den smukke St. Georgs basilika er romansk, bygget af italienske arkitekter i 1142. St.Vitus katedralen blev bygget fra 1344 i højgotisk stil. Den rige sengotiske stil imponerer i Vladislav-salens loft, den er 63 meter lang og 18 meter høj. Belvedere, sommerslottet i parken, er et af landets smukketste ekspempler på renaissance. Mathias-porten og facaden på St. Georg er barokke, ligesom toppen af det højeste tårn på katedralen, 80 meter oppe.

 

Vi går videre langs Lobkowicz palæet til Dalibortårnet og den gamle slotstrappe - men i stedet for at følge strømmen går vi nogle skridt til venstre og slentrer gennem de royale vinmarker, før vi til sidst slutter i Mala Strana med gode offentlige transportmuligheder, hvis ikke gruppen foretrækker at spise frokost - eller at gå videre ad Karlsbroen.