Sejltur på Moldau - dejlig flodtur i Prag med guide på dansk

Prag Udflugter

Prag udflugter og ture på dansk                         

Prag Udflugter v/ Laus Sørensen                      Dansk mobil: +45 42 83 88 55
Rumunska 8                                      ´        tjekkisk mobil: +420 776 819 223
12000 Praha 2 - Tjekkiet                                 e-mail: laus@prag-udflugter.dk

Sejltur på Moldau - og mulighed for vinsmagning

Guidede ture og udflugter i Prag

Foto-serie fra Flodtur med Pavel og Helge

TID: 17.00-20.00 (evt. efterfølgende vinsmagning 20-22.00). Turen med guide og tilmelding er i sæsonen. Året rundt kan bestilles uden guide (med chauffør), og grupper fra 6 personer og flere kan altid henvende sig for speciel aftale.
MØDESTED: Cafe Tramvaj
DAGE: Onsdag + Lørdag med dansktalende guide - øvrige dage uden, men til gengæld med afhentning på det sted, hvor I bor i Prag.
MAD-DRIKKE: buffet med i prisen, drikkevarer på egen regning
PRIS: 1000 koruna (Dkk. 300,-) (efterfølgende vinsmagning ekstra 700 Koruna / Dkk. 210,-)

Bemærk venligst: 2020 sæsonen er 1/4-18/10 2020. Udenfor sæsonen kan jeg tilbyde lufthavnstransport, individuelle byvandringer og individuelle ture, men bedst for ekempelvis 4-6 personer (eller flere) af hensyn til prisen pr. person. Du er velkommen til at henvende dig med spørgsmål.

Overvej evt. en privat byvandring, private ture med eller uden bil. En spændende privat byvandring eller "Ud i det blå med Prag Eksperten"

Sejlturen gennemføres med dansktalende guide onsdage og lørdage. Her mødes man på Cafe Tramvaj på Vaclavske Namesti (Wenzelspladsen). Mandage, tirsdage, torsdage, fredage og søndage er der ingen guide, men man afhentes på hotellet eller ved lejligheden (min. 2 personer). Præcist tidspunkt aftales ved booking.

Vi starter turen med en lille afstikker forbi "vores" vinstue, hvor der er en forfriskning i form af et glas vin eller en halvmørk (gylden) øl inkluderet i prisen.

En sejltur på Moldau (Vltava på tjekkisk) er en afslappet måde at se Prag fra andre, smukke vinkler. Vores flodtur varer 2 timer. Vi sejler igennem byen, mod strømmen på udturen. I efteråret er der en enkelt uge, hvor vi ikke kan passere sluserne pga. rensning, i stedet sejler vi så med strømmen mod det nordlige Prag.
 

Buffet om bord med traditionel tjekkisk madDer er fri adgang til buffeten, så snart vi starter på vores flodtur. Først smager vi på en velkomstskænk. Øvrige drikkevarer er for egen regning. Vi slutter, hvor vi lagde fra, ved Na Frantisku kajen. Herfra er der kort afstand til den gamle rådhusplads og Botel Albatros, sporvogn 12 og 17 mod syd og bus til Zizkov, Prag 3.
 
Moldau i skumringstimen
Sejlturen falder tidsmæssigt ofte før eller sammen med solnedgangen. Derfor kan vi på udturen se meget i dagslys og på turen tilbage, med strømmen, kan vi til gengæld se en belyst by. Guiden vil give jer fred til at spise på udturen og fortælle mere om udsigterne på vejen tilbage. Flodturen på Moldau er for mange gæster lige så vigtig for hyggen som for historie og bygninger.
 
Nær Karlsbroen fandtes omkring 800 et vadested. Her har historikerne bevist, at Prags gamle by opstod. Der var livlig trafik af handelskaravaner (øst-vest), vigtigst en saltrute der gik mod vest. Det gav omsætning til købmænd og det endte som en bydannelse.
 
Vi har fra begyndelsen udsigt til Letna-parken og metronomen, Agnes-klostret og industriministeriet. Vi passerer Josefov, det jødiske kvarter og statsministeriet. Hen imod Karlsbroen har vi udsigt til den gamle bys centrale dele og Lillesiden. På bakken troner Prags slot eller ”borg”, som det oprindelig var.
 
Længere mod syd vil vi se det Dansende Hus, Fred og Ginger, Prags mest omdiskuterede moderne hus. Det er fra 1995. Vi får Smichov, Prag 5 i sigte med bryggeriet Staropramens skorsten og endelig den stejle klippe med Vysehrad borgen. Nationalteatret ser vi nær sluseløbet og Børnenes- og Skarpskytternes øer. ”Libuse” hed urpremiereoperaen i 1883 på teatret, skrevet af Bedrich Smetana.
 
Vysehrad er rammen om en række af de tjekkiske nationale myter. Bedst kendt er netop prinsesse Libuse, hun siges at have spået Prags grundlæggelse, have været hård og smidt bejlere i floden fra klippen her og til sidst at have giftet sig med bonden Premyslid. Slavín, den ”nationale kirkegård”, på Vysehrad-borgen er et helt unikt sted med overdådige Art Nouveau-gravsteder.
Moldau - VltavaFotografering er bedst på dækket, hvor glasset fra vinduerne ikke kan reflektere. Her finder rygerne også plads. I sluseløbet, hvor båden henholdsvis hæves og sænkes 3-4 meter, er udsigten bedst fra dækket. Smichov-slusen passerer vi både ud og hjem. En tur igennem en sluse er en spændende detalje, hvis man ikke har oplevet det før - og indgår i vores flodtur i Prag.
 
Båden går til kaj samme sted, hvor vi lagde fra, efter cirka 2 timer. Så slutter vores tur. Vi anbefaler gerne steder at fortsætte. En gruppe var i 2007 bagefter til kaffe og kage på den kubistiske cafe, Grand Cafe Orient, nogle tog til jazz i Lillesiden og andre på gode cocktailbarer i nabolaget. Spørg os.
 
Vltava Moldau er Tjekkiets længste flod, 440 km fra sit udspring i Sumava-skovene på grænsen til Østrig. Cirka 40km nord for Prag løber Vltava ud i Elben, som på Tjekkiet hedder Labe, den fortsætter til Sachsen og Dresden. Vandstanden i Vltava skifter meget med sæsonerne for snesmeltning og regn. De værste oversvømmelser i 100 år hærgede landet i 2002.
 
D.12. august 2002 steg vandet over alle bredder. Vandgennemstrømningen var nogle dage over 6000 m3 i sekundet, normalen i Prag er mellem 100 og 150 m3. Titusindvis af mennesker måtte evakueres, overalt langs floden hærgede vandet, også den danske ambassade stod under vand. Det varede lidt mere end en uge. Vltavas løb gennem Prag er ca. 31 km langt. Floden er mellem 40 og 330 m bred. Der er 10 øer i floden inden for bygrænsen og 11 broer, samt flere små færger.


Vinsmagning Med tjekkiske småretter

TID: 20.00-22.00
MØDESTED: Enten på båden (hvis man har været på sejltur) - ellers Dlouha Trida
DAGE: ONS+LØR .
MAD-DRIKKE: Mindst 5 tjekkiske vine, tjekkiske småretter
PRIS: 700 koruna (Dkk. 210,-)

 

Efter sejlturen kan man deltage i en vinsmagning sammen med den dansktalende guide. Det foregår på en hyggelig vinstue i nem gå-afstand fra bådens anløbsplads. Vinstuen har specialiseret sig i gode tjekkiske vine fra udvalgte vingårde, og værten vil præsentere mindst 5 tjekkiske vine, udvalgt efter bl.a. vejret og andre forhold på dagen (kunne også være en ny vin i vinstuen, som han er særlig stolt af). Desuden vil blive serveret små tjekkiske retter (forretter eller "tjekkiske tapas" om man vil - så der er lidt et "gnaske på" sammen med vinen).

Den dansktalende guide vil sørge for, at alle kan følge med i, hvad der foregår.

Vinsmagningen varer ca. et par timer, men man er velkommen til at blive siddende, efter at guiden har forladt arrangementet - priserne er overraskende rimelige, udvalget er stort og den lokale viden om vine er god.

Man kan godt deltage i vinsmagningen uden at være på sejltur - forudsat at der den pågældende aften er deltagere nok til, at den gennemføres. Mødested i nærheden af vinstuen vil blive oplyst ved tilmelding.

 

Foto-serie fra Flodtur med Pavel og Helge