Kutna Hora og benkirken/knoglekapellet, dansk Prag udflugt

Prag Udflugter

Prag udflugter og ture på dansk                         

Prag Udflugter v/ Laus Sørensen                      Dansk mobil: +45 42 83 88 55
Rumunska 8                                      ´        tjekkisk mobil: +420 776 819 223
12000 Praha 2 - Tjekkiet                                 e-mail: laus@prag-udflugter.dk

Kutna Hora og benkirken/knoglekapellet

Guidede ture og udflugter i Prag

TID: 9.30- cirka 17.30 (sluttidspunktet varierer lidt, afhængigt af gæsterne). Turen tilbydes som privat tur året rundt, uanset sæson.
MØDESTED:
Jeres adresse i Prag. Bor I udenfor selve Prag vil der være et mindre tillæg for den ekstra kørsel (og køretid), typisk i alt Czk. 500,-
DAGE: Den private tur kan bestilles på individuelle tidspunkter og med direkte afhentning, hvis man er 4-6 personer, der tilmelder sig samlet. Er I færre i gruppen, så se også den "åbne" tur
FÆRDSEL: med MPV (Ford Galaxy med plads til 6 passagerer), til fods
MAD-DRIKKE: inkl. frokost
PRIS: 1600 Koruna (Dkk. 450,-) inkl. entréer og frokost

 

Overvej evt. en privat byvandring, private ture med eller uden bil. En spændende privat byvandring eller "Ud i det blå med Prag Eksperten"

Kutna Hore er en smuk byKutna Hora tur har været et ønske for mange af vores gæster i flere år. Så selvfølgelig har vi den på programmet. Kutna Hora ligger lidt over en times kørsel fra Prag. Vores Kutna Hora tur inkluderer det berømte knoglekapel/benkirken i forstaden Sedlec. Vi skal også besøge den rige gotiske Skt. Barbara domkirke, spise frokost og have tid i byen. Kutna Hora blev rig og berømt for sine sølvminer, derfor var den også i perioder kongelig residens.

Kutna Hora er fredet af Unesco som en del af Verdens kulturarv. Unesco begrundede optagelsen af Kutna Hora på den vigtige liste med at: Skt.Barbara domkirken (...) og Jomfru Maria Himmelfarts domkirke (...) påvirkede arkitekturen i Centraleuropa. Disse mesterværker i byen udgør i dag dele af en velbevaret middelalderlig bystruktur med nogle specielt fine private huse.

Den kendte benkirke i SedlecVi ankommer fra Prag til Kostnice, som betyder benhus. Knoglekapellet eller benkirken, som Kostnice kaldes, ligger i Sedlec forstaden til Kutna Hora. Her ligger også Jomfru Maria Himmelfarts kirke, som vi kun får tid til at beundre udefra. De fleste er så fascinerede af knogler og kranier, at vi her ikke når mere. Entré til kapellet er selvfølgelig inklusive i turen.

Knoglekapellet er en særpræget, men spændende oplevelseTræskæreren Frantisek Rint udsmykkede i 1870 kapellet med skeletterne fra 40.000 mennesker. Her findes for eksempel Schwarzenberg familiens våbenskjold i knogler, store pyramideformede monstranser og en lysekrone, som efter sigende indeholder alle knogler fra et skelet. Det er en forunderlig oplevelse at stå midt imellem de mange knogler. Kostnice, som vi her forlader, er lille og bizart, Skt. Barbara er modsætningen, kæmpestor og himmelstræbende.

Vi kører en kort tur videre til netop Skt. Barbara domkirken. Denne enorme gotiske domkirke, som troner over Vrchlice-floden, blev faktisk bygget for borgernes egne penge. Det var sølvminerne i Kutna Hora, som gav rigdommen, derfor blev domkirken opkaldt efter minearbejdernes skytshelgen Barbara. Her er entré også inklusive i turen.

Den smukke Skt. Barbara Domkirke i Kutna HoraGrundstenen til Barbara blev lagt i 1388 af Parler-familien (Skt. Vitus og Karlsbroen i Prag m.m.). Hussitterkrigene standsede byggeriet før hvælvingerne. Den lokale arkitekt Rejsek lavede vinduerne og endelig arbejde en Benedikt Reit her. Loftshvælvingerne blev færdige omkring 1550. Den ene facade og det nuværende smukke tag blev bygget fra 1884-1905, det ses i de nygotiske detaljer.

Efter besøget i Sankt Barbara kirken fortsætter vi forbi et tidligere kollegie  for Jesuitter, vinstokke og en balustrade med skønne udsigter over byen. I løbet af en kort gåtur når vi Restaurant Dadicky, en god restaurant i middelalderlig stil. Jeg bestiller normalt ikke bord, for så skal jeg "jage" med gruppen, så det kan forekomme, at vi går en smule videre til Hotel Opat, hvor vi så i stedet spiser den varme frokost. Vi skal have en tjekkisk klassiker som deles med nabolandende, vi skal spise Svineschnitzel med kartoffelsalat De skænker fine Opat øl og vin fra Kutna Hora til lokale priser.

Når vi alle er godt mætte har vi sat tid af til selv at vælge. Vil du ose og kigge forretninger, gå på konditori eller besøge flere seværdigheder? Vi kan i stedet også vælge på vejen hjem at holde pistsop ved et mikrobryggeri.