Karlstejn og Lokalt Glasværk - udflugt på dansk - Karlstein

Prag Udflugter

Prag udflugter og ture på dansk                         

Prag Udflugter v/ Laus Sørensen                      Dansk mobil: +45 42 83 88 55
Rumunska 8                                      ´        tjekkisk mobil: +420 776 819 223
12000 Praha 2 - Tjekkiet                                 e-mail: laus@prag-udflugter.dk

Karlstejn og Kendt Glasværk

PRAKTISK INFO, ÅBEN TUR:

TID: 9.00-16.00

MØDESTED: Café Tramvaj

DAGE: Fredag

FÆRDSEL: med bus og til fods

MAD-DRIKKE: frokost er inkluderet

PRIS: 1.500 czk (Dkk. 450,-)

 

 

PRAKTISK INFO, PRIVAT TUR

TID: 9.30 – 17.00 (sluttidstidspunktet afhænger af gæsterne)
MØDESTED: Jeres adresse i Prag. Bor I udenfor selve Prag vil der være et mindre tillæg for den ekstra kørsel (og køretid), typisk i alt Czk. 500,-
DAGE: Tirsdage, onsdage, torsdage, fredage eller lørdage (de øvrige dage er der lukket på glasværk eller Karlstejn)

Denne tur kan bestilles på individuelle tidspunkter og med direkte afhentning, hvis man er 4-6 personer, der tilmelder sig samlet
FÆRDSEL: med MPV (Ford Galaxy med plads til 6 passagerer), til fods
MAD-DRIKKE: inkl. frokost (dagens frokostmenu + øl eller vand på mikrobryggeri)
PRIS: 1600 Koruna inkl. entréer og frokost


Bemærk venligst: 2019 sæsonen er 1/4-20/10 2019. Udenfor sæsonen kan jeg tilbyde lufthavnstransport, individuelle byvandringer og individuelle ture, men bedst for ekempelvis 4-6 personer (eller flere) af hensyn til prisen pr. person. Du er velkommen til at henvende dig med spørgsmål.

Overvej evt. en privat byvandring, private ture med eller uden bil. En spændende privat byvandring eller "Ud i det blå med Prag Eksperten"


 

Vi kører 39 km mod sydvest på motorvejen (D5) mod Beroun og Nizbor. Videre til Karlstejn kører vi i naturreservatet Cesky Kras, kendt for bl. a. sommerfugle. I Karlstejn er shopping og handel med krystal manges ønske, landsbyen er fyldt med krystal til priser langt under Prag niveau. En tur med hestevogn op igennem landsbyen, 12 procent stigning, er også populært. Rundvisninger på borgen er på engelsk eller tysk, på egen hånd. Vi regner med at være tilbage i Prag omkring kl.16:30.

 

 

Glasværk Rückl krystal i Nizbor

Glasset pustesVed landsbyen Nizbor ligger en af Tjekkiets ældste glasvirksomheder, hvor traditionen for krystal-produktion strækker sig 300 år tilbage. 

Bøhmisk krystal fra Tjekkiet er blandt verdens fineste, og håndværkets århundreder lange tradition holdes stolt i hævd. Både i forbindelse med forarbejdning og forædling.

 

Fordi vi er hyppige gæster på glasværket har de givet os lov til selv at vise gruppen rundt på egen hånd og i eget tempo. Her vil vi både vil se, hvorledes man puster og sliber glas i dag. Rückl har i dag en moderne produktion, hvor de både vægter tradionerne og har udviklet nye metoder omkring forgyldning, sandblæsning og håndmaling. Det er utroligt fascinerende at følge de dygtige, specialuddannede glaspustere og glasslibere udføre det fine håndværk, og undervejs vil man får stadig større respekt for håndværket.Glaspusterne arbejder efter gamle traditioner

Vi har til sidst mulighed for at besøge fabriksbutikken. Der vil ikke på nogen måde være et pres for at købe noget som helst, men det kan være interessant at se produkterne, når man også har set fremstillingen.

 

Fakta om Rückl krystal:

 • Glasværket Rückl1704 I Dokumenter nævner Sebastian Rückl, en eminent glaspuster i Šumava

 • 1846 Familiefirmaet Rückl grundlægges

 • 1903 Den nuværende fabrik i Nižbor, tæt på Beroun, bygges

 • 1926 Fabrikken producerer både krystal og blykrystal, klart og farvet, skåret, slebet og bemalet. Den bliver kendt for både socialpolitik og designere.

 • 1946 Fabrikken nationaliseres og lægges ind under en større regional ledelse.

 • 1992 Jiri Rückl bliver ejer efter en privatiserings-proces

 • 1996 Fabrikken investerer i bl.a. nye ovne, der drastisk højner kvaliteten

Undervejs til Karlstejn (der er ikke ret langt fra glasværket) holder vi pause på det gode mikrobryggeri Berounsky Medved (Berouns Bjørn), som har godt øl (både lyst og mørkt), der kan smages på stedet og desuden købes med til lave priser.  Her spiser vi frokost. Den er inkluderet i prisen (fra dagens frokostmenukort)

 

Karlstejn borg og landsby

KarlstejnKarlstejns historie strækker sig tilbage til 1348, hvor selveste Karl d. IV, bøhmisk konge og tysk-romersk kejser, sammen med ærkebiskop Arnost af Pardubice lagde grundstenen til Karlstejn. Borgen er den vigtigste i landet efter Prags slot.

Karlstejn borg blev bygget som et sted til at opbevare de kongelige skatte, bl.a. det hellige romerske imperiums kroningsjuveler. Karl d. IV havde en stor samling af relikvier, som han også ønskede beskyttet. Finansieringen skyldte Karl d. IV landets sølvminer, hvoraf han ejede 25%. Borgen skulle også udtrykke det Bøhmiske folks uafhængighed.

Det er i den grad værd at bemærke hele konstruktionen på bakkekammen. Borgen har gennemgået flere ombygninger, senest i slutningen af det 19.årh., hvor der blev renoveret i puritansk, neogotisk stil af Josef Mocker. En stor del står som bygget i højgotikken.

 

Historie omkring Karlstejn:

 

 • Karlstejn betyder Karls borg direkte oversat

 • Første arkitekt var Mathias af Arras og fra 1352 kom Peter Parler til, ganske som i byggeriet af St.Vitus katedralen. Peter Parler stod også bag Karlsbroen.

 • Helligkorskapellet har 3000 ædelstene sat ind i væggene, krystaller af veneziansk glas glimter som stjerner i loftet, og gulvet var dækket af ædelstene.

 • Karl d. IV blev Bøhmisk konge i 1346, siden blev han tysk-romersk kejser. Han blev gift 4 gange. Karl d. IV ønskede at genskabe Karl den Stores tid, derfor d. IV.

 • Karl d. IV's sidste kone Eliska fik ophævet et forbud mod kvinder på borgen, som Karl d. IV gennemførte, fordi borgen var et helligt sted, og han ønskede at meditere og filosofere. Eliska forklædte sig som page og kom ind, derefter opgav han sit forbud.

 • Hussiter-hære belejrede borgen i 22 uger i det 15. årh., svenskerne kom i det 17. årh.


Karlstejn landsby forandrer sig i sæsonen og bliver til Tjekkiets største strøg for Krystal-glas. Adskillige tjekkiske krystalvirksomheder har udsalg i Prag, men der er mange butikker og lavere udgifter end i Prag, og de mange mennesker giver livlig handel.

Der er også antikvitetsbutikker, et lille voks-museum og den skønne Nationalpark rundt om. Der er endelig mange restauranter i Karlstejn, og der er rig mulighed for at sidde udenfor med en forfriskning, mens man roligt observerer folkelivet, der passerer. Priserne er tilmed meget lave.

Skovene omkring Karlstjen dækker bølgende bakker langs Berounka floden; de er 300-600 meter høje. Skovene er fredede som nationalpark; det skyldes især de mange fugle, sommerfugle og særlige plantearter.

Turen fra parkeringen op til selve slottet er ret stejl - mange af gæsterne vælger at tage en hestevogn derop og så spadsere ned igen gennem den hyggelige landsby. Det er ikke dyrt, men for egen regning.