Byrundtur inklusiv Prags Borg / Prags Slot - dansk tur i Prag

Prag Udflugter

Prag udflugter og ture på dansk                         

Prag Udflugter v/ Laus Sørensen                      Dansk mobil: +45 42 83 88 55
Rumunska 8                                      ´        tjekkisk mobil: +420 776 819 223
12000 Praha 2 - Tjekkiet                                 e-mail: laus@prag-udflugter.dk

Byrundtur

Guidede ture og udflugter i Prag

Fotoserie fra byrundtur med Pavel-Helge

 

TID: 9.00-12.00 
MØDESTED: Cafe Tramvaj
DAGE: MAN+FRE
FÆRDSEL: Til fods
MAD-DRIKKE: eksklusiv

PRIS: 350 Koruna

Bemærk venligst: 2020 sæsonen er 1/4-18/10 2020. Udenfor sæsonen kan jeg tilbyde lufthavnstransport, individuelle byvandringer og individuelle ture, men bedst for ekempelvis 4-6 personer (eller flere) af hensyn til prisen pr. person. Du er velkommen til at henvende dig med spørgsmål.

Overvej evt. en privat byvandring, private ture med eller uden bil. En spændende privat byvandring eller "Ud i det blå med Prag Eksperten"

Den Gamle Rådhusplads, Staromestske NamestiByrundturen med pavel-helge begynder på Wenzelspladsen, Vaclavske Namesti, lige midt på pladsen ved Cafe Tramvaj, Sporvognscafeen. Det er ud for Vodickova, gaden med sporvognslinier, og cirka 200 meter neden for rytterstatuen. Vi begynder klokken 9.00. Vi slutter byrundturen cirka 3 timer senere i nærheden af Karlsbroen, hvor der er gode, videre transportmuligheder.
Den lange byrundtur fortsætter herfra og omfatter Prags Borg.
 
Vi har planlagt vores byrundtur med to formål. Dels vil vi gerne præsentere de vigtigste steder, og samtidig får I også en bedre mulighed for at orientere jer i byen, dels vil vi gerne præsentere alt det, Prag byder på, men som nemt kan overses. Derfor går vi også igennem en Pasaz, en klosterhave og på kubistisk cafe, ligesom vi ser Vaclavske Namesti Wenzelspladsen, den Gamle Bys rådhusplads med det berømte astronomiske ur, Orloj og Josefov, det jødiske kvarter, samt Karlsbroen.
 
Vores ønske for byrundturen er også at nå at tale om at gå ud i Prag, hvor man handler, og hvordan man skelner mellem lokale steder og turistfælder, hvor man veksler bedst, og meget andet.
 
Når vi begynder byrundturen er der allerede på Wenzelspladsen meget at tale om. I dag præges pladsen af alskens stilarter fra det 20.århundrede. Fra pladsen har vi bl.a. udsigt til Grand Hotel Evropa, hvor Franz Kafka læste op af et nyt værk til forfattermøde blandt de jødiske tysktalende.
 
Vi går fra pladsen til den vidunderlige Lucerna Pasaz, hvor vi vil se smuk Art Nouveau bygningsstil og kunstneren David Cernys berømte, omvendte rytterstatue.
 
Vi fortsætter over gaden til den skjulte og dog meget brugte gamle klosterhave, Franciskanerhaven, Frantiskanska Zahrada. Her arbejdede munkene fra det 15.århundrede. Vi kommer ud ved Narodni boulevarden. Det var her studenterne blev tæsket af uropolitiet d.17. november 1989. Det blev begyndelsen på fløjlsrevolutionen. Herfra ser vi også Narodni Divadlo, Nationalteatret, og Prags berømteste lygtepæl; den er kubistisk.
 
Turen går videre over Mustek, den ”lave” ende af Wenzelspladsen, hvor der oprindeligt stod en byport, og mure og voldgrave omkring den gamle by strakte sig i begge retninger. Efter en kort tur på nutidens strøg kommer vi til Stænderteatret Stavovske Divadlo, hvor Mozart selv dirigerede urpremieren på sin opera Don Giovanni i 1787. Nabobygningerne er de ældste dele af Universitas Karlova, Karlsuniversitetet. Karl d. IV fik tilladelse til at åbne universitet i 1348.
 
Vi slentrer videre over det gamle grøntsagsmarked Ovocny Trh der leder os til det helt usædvanlige U Cerny Matky Bozi, den Sorte Madonna. Det er en bygning, Nationalgalleriet overtog i 1990erne, og dermed blev de originale interiører genskabt. Vores kaffepause er på Grand Cafe Orient; her er lokale priser, fadøl, god kaffe og lækre, hjemmelavede kager.
 
Efter at have hvilet ben og ører, går vi videre – nu et lille stykke på Kroningsvejen. Vi når hurtigt Krudttårnet, Prasna Brana, den sidste af Prags oprindeligt 9 byporte, Obecni Dum Folkets Hus ligger ved siden af. Folkets Hus regnes som Prags smukkeste Art Nouveau-bygning, der huser Prags Symfoniorkester, overdådige restaurationer og udstillinger. Republikpladsen Namesti Republiky hedder det her, hvor også landets største shoppingcenter, Palladium, findes.
 
Vi går i modsat retning og overlader handelen til jer selv. Vores tur går nu videre mod de ældste områder af den gamle by, vi når Ungelt-gården via Jakubska, Jakobsgaden. Ungelt var i den tidlige middelalder fortoldningssted, og her står alle ejendommene faktisk på romanske fundamenter fra det 12.århundrede.
 
Så snart vi står i Ungelt kan vi se den enorme, gotiske Týn-kirke. Den dominerer området omkring den gamle rådhusplads, og Tycho Brahe ligger begravet her. Omkring Starometske Namesti den Gamle Bys rådhusplads er der overvældende meget at se på og tale om. Her vil vi også dvæle ved det astrnomiske ur Orloj, bygget under Mester Hanus i 1490'erne.
 
Vi fortsætte mod Josefov, der som nævnt var en lukket ghetto i over 350år. Jøderne fik borgerrettigheder som alle andre igen i 1780erne, og derefter bosatte mange jøder sig bedre steder i byen. I Josefov findes blandt andet Europas ældste synagoge, den Gamle-Nye synagoge, bygget mellem 1270-80 og den mystiske kirkegård, hvor der menes at være grave i op til 12 lag.
 
I hjørnet af det jødiske kvarterfinder vi Karlsuniversitetets Filosofiske Institut. Her hænger studenten Jan Palachs dødsmaske, – og det er iøvrigt også her, der studeres dansk. Vi har Karl d. IV’s statue ved Karlsbroen som slutpunkt for første del af byrundturen - den "lille" tur. Herfra er der kort vej tilbage til den gamle rådhusplads og der er sporvogne og metro-muligheder.

Fotoserie fra byrundtur med Pavel-Helge