Bryggerimiddag
Guidede ture og udflugter i Prag
MØDESTED: Efter aftale
DAGE: ALLE AFTENER EFTER AFTALE VED MINIMUM 4 PERSONER, der tilmelder sig samlet - altså som privat gruppe
FÆRDSEL: med metro/sporvogn
MAD-DRIKKE: inklusiv middag og alle øl/vand
PRIS: 1200 koruna
Vi
tager til det fine mikrobryggeri U Bulovky i Prag 8,
Libeň . Det lokale og hyggeligt indrettede mikrobryggeri og værthus
ejes af Richter, som kun brygger rene øl efter Reinheitsgebot. Her
er ikke brugt smutveje. Richter arbejder fortløbende med at udvikle
øllene.
Turen er ikke god til børn, den handler om øl, god mad, hygge og tjekkisk værtshuskultur.
Først skal vi tage
stilling til, hvilken øl I vil begynde med. Richter serverer kun
egne, friske øl. Vi ved derfor ikke altid på forhånd, hvilke øl der
er drikkeklare. Jihomestsky Pivovar har altid deres egen lager, en lys (svetly
pivo) 12,3 graders øl med en let bitter smag og 5 procent alkohol.
Frantisek Richter brygger altid efter det
Bayeriske Reinheitsgebot, der er ingen tilsætning til
ingredienserne, malt, humle, gær og vand. Øllene er overgærede, i
åbne kar og de lagres på egefade. Her er ikke brugt smutveje.
Richter arbejder fortløbende med at udvikle
øllene.
Deres
mørke øl, cerny/tmave pivo, er 14 graders.
Den mørke farve opnås ved at riste malten og skabe en
karamelisering. Blandt tjekkiske mænd siges det i øvrigt at mørke øl
er for kvinder, der ønsker større bryster. Blot 6% af tjekkisk øl er
mørkt. Ofte kan vi også smage deres fine Richter Prazsky
Hefe-Weissbier, overgæret 12,8 graders øl, med en alkoholprocent på
4,9. Let og meget delikat. En berømt øl-anmelder beskriver smagen af
Richters normale, lyse øl således: “en rig humleduft og en varmende
malt duft påvirker næsen, med en sprød citrus og let gæret første
smag, fuldt af en perfekt afbalanceret sursød smag”.
Tjekkerne begyndte at brygge pilsnerøl i 1842, da den bayerske/tyske
brygmester Josef Groll blev hentet til byen Pilsen. Han, Josef
Groll, fandt ud af at lave undergærede øl. Til industriproduktion
sikrer undergæring en ensartet kvalitet. Øllene bliver filtrerede og
dermed flotte og klare. Det var dog først i slutningen af
1800-tallet, at man også styrede kultiveringen af gæren og dermed
var ved at nå en målbar videnskab. De store bryggerier pasteuriserer
samtidig øllene, når der tappes på flasker og tønder. Endelig plejer
man at tilsætte bobler ved carbonisering omkring fadølsanlægget. Hos
Richter får vi smagen direkte fra kilden, uden kortslutninger.
Frantisek Richter sagde en gang, at selv når opskriften følges
perfekt, bliver øllene aldrig helt ens. Luft, vand og humle, det
falder altid forskelligt ud.
Vi skal ikke kun drikke, vi skal også spise en fuld tjekkisk menu.
Når vi har bestilt første øl, får vi dagens suppe, polevka. Vi
fortsætter med den lækkert tilberedte og smukt anrettede Gullash med
knedliky og slutter med kager fra det gode konditori på samme
adresse. Alle øl
(eventuelt vin eller sodavand), mad og eventuelt en kaffe er med i
prisen. I skal bare selv sørge for metrobilletter.
Vi slutter bryggeri-besøget når vi er helt mætte.