Seværdigheder i Prag
Har man ikke været i Prag før, kan det være rart at have en slags tjekliste over, hvilke seværdigheder, man i hvert fald bør se.
Der er bred enighed om, at nedenstående hører til de mest spændende attraktioner i Prag, og de vil være Prag Udflugters anbefaling til de interesserede.
Du kan besøge seværdighederne på egen hånd. Men vi anbefaler alligevel alle - især nye gæster i Prag - at deltage i en af vore byvandringer eller måske endnu bedre at bestille en individuel byvandring. Det er ikke dyrt, og du får byen "lukket op" på en måde, som er vanskelig at gennemføre selv.
Book dine udflugter både i selve Prag og ture ud af byen gennem www.prag-udflugter.dk allerede hjemmefra, det vil du ikke fortryde! Men nedenfor finder du også gode idéer til at opleve Prag på egen hånd.
Prags borg - Prags slot
De andre dele af slotsområdet er naturligvis også spændende at udforske og de mange forskellige stilarter gør oplevelsen varieret. Oprindeligt var området befæstet som borg, men i 1700-tallet blev det åbnet op, og derefter kom det til at fungere som slot.
Man bør sætte god tid af til at udforske slottet, den gyldne gade, de mange smukke haver og så videre. Man kan gøre det på egen hånd – gerne med en god guidebog ved hånden – eller man kan deltage i vores guidede tur, den såkaldt "lange byvandring", som du kan læse mere om her: Byvandring i Prag.
Karlsbroen
Man kan komme op i de to smukke brotårne (mest interessant på Stare Mesto-siden). De 30 statuer og helgenfigurer på broen er kommet til senere end selve broen og stammer primært fra slutningen af det 17. og starten af det 18. århundrede. Læg især mærke til statuen af Skt. Johannes af Nepomuk, nr. 8 på højre side, når man kommer fra Stare Mesto (Den Gamle bydel). Han er en af Tjekkiets vigtigste helgener, og han blev dræbt på Karlsbroen – han blev smidt i en sæk og kastet i vandet, fordi han ikke ville afsløre dronning Johannes skriftemål. Hans statue er forbundet med stor overtro. Der er to relieffer på fronten, og hvis man rører dem, får man henholdsvis syndsforladelse (relieffet til venstre) og man kommer tilbage til Prag (relieffet til højre).
Broen har været åben for kørende trafik indtil 1965, hvor en restaurering (som varede indtil 1978) blandt andet gav den sin nuværende brolagte overflade. Nu er broen først og fremmest den smukkeste adgang mellem de to bydele Stare Mesto og Mala Strana, og de mange turister kan nyde de handlende og optrædende samt den fantastiske udsigt til bl.a. Skt. Vitus Katedralen i Prags Slotsområde.
Vores korte byvandring slutter ved Karlsbroen – og vores lange byvandring fortsætter med en spadseretur over den stemningsfulde bro.
Den Gamle Rådhusplads – Staromestske Namesti
På Staromestske Namesti finder man bl.a. også en statue af Jan Hus, Tjekkiets store reformator, som blev brændt som kætter på bålet i 1415. Man kan se mindesmærkerne om de 27 stormænd, som blev torteret og halshugget på pladsen i 1621 og endelig kan man også besøge Tyn kirken, hvor den store danske astronom Tycho Brahe ligger begravet.
Et besøg på Den Gamle Rådhusplads (Staromestske Namesti) indgår i vores byrundtur.
Petrin-højen
Skt. Nikolaj Kirken (Kostel Sv. Mikuláše), Malostranske Namesti
Loreta

Loretas barokfacade er fra 1720’erne og blev tilføjet af Dienzenhoferne efter en bestilling af Ferdinand II. Facadens store klokketårn rummer 27 klokker. Det stammer fra 1694 og kan høres hver hele time. Det er berømt for at være Prags smukkeste klokkespil, så man bør bestemt lægge vejen forbi omkring timeslaget.
Loretas storslåede hovedportal omfatter statuer af Skt. Josef og Johannes Døberen. Portalen fører til det kloster som fra 1600-årene husede de pilgrimme, der besøgte helligdommen. I klostergården finder man Casa Santa, der er dækket af stukfigurer med bibelske scener og relieffer, som beskriver Jomfru Marias liv. På den anden side af klostermuren står Kristi Fødselskirke (Kostel narozeni Páne), der også er bygget af Dienzenhoferne. Kirkerummet er for folk med stærke nerver, for her finder man foruden en stor mængde helgenrelikvier også de påklædte skeletter af to helgener. Der er endvidere mange malerier af martyrer, f.eks. Den Hellige Agathe (som bærer sine afskårne bryster på en tallerken) og den hellige Starosta, afbilledet som Den Skæggede Dame.
Den jødiske bydel i Prag, Josefov
Midt i den gamle bydel, Stare Mesto, finder man den jødiske Ghetto, Josefov. Ordet ”ghetto” skal tages meget bogstaveligt, for i flere århundreder var jøderne forpligtet til at bosætte sig i netop dette område, som var afgrænset fra resten af byen med mure, og som var lukket om natten . Det var en selvstændig bydel med egen borgmester men også med færre borgerrettigheder end i resten af Prag, og da man i 1500-tallet hævede størstedelen af Stare Mesto for at beskytte mod oversvømmelser, sprang man den jødiske ghetto over. I 1781, under Kejser Josef II, fik jøderne imidlertid samme rettigheder som de øvrige borgere i Prag, og derfor blev den jødiske bydel senere opkaldt efter ham og kom til at hedde Josefov.
Under Den Anden Verdenskrig bestemte Adolf Hitler, at Josefov skulle være ”Museum Over En Uddød Race”, når alle jøder var udryddet. Derfor blev krigsbytte fra jødiske hellige steder i resten af Europa fragtet dertil. Josefov råder i dag over verdens største samlinger af jødiske kulturgenstande.
Området fungerer nu først og fremmest som museum, og et besøg giver et gribende indblik i de tjekkiske jøders historie. F. eks. kan man i Pinkas Synagogen læse navnene på de 77.297 ofre for nazisternes terror under Den Anden Verdenskrig. I Klaus synagogen finder man udstillinger af bl.a. børnetegninger fra Theresienstadt (Terezin), den tyske koncentrationslejr, som lå nord for Prag. Børnetegningerne viser hverdagsliv fra lejren. På tegningerne står barnets navn, fødselsdag – og dødsdag. For børn overlevede ikke opholdet i Theresienstadt.
Vores byvandring går igennem Josefov.
Strahov Klostret
Obecní Dùm (Folkets Hus), på Namesti Republiky
Her i Obecni Dum skal man ind! Man kan ikke frit komme omkring i hele huset, men man bør bl.a. tage trappen ned i underetagen og nyde de smukke kakler og dekorationer på væggene. Det er bl.a. den kendte tjekkiske kunstner Alfons Mucha, som står for udsmykningen. Tag også lige et kig ind i den store restaurant i kælderetagen (Plzenska Restaurace). Den er utroligt smuk og spændende – men ikke specielt anbefalelsesværdig som spisested. Til højre for restauranten ligger en cocktail-bar, som i stil og indretning bestemt også skiller sig ud fra gennemsnittet! Den hedder ”Americky Bar” (Den Amerikanske Bar) og minder fuldstændig om en tidslomme fra New York fra starten af det 20. århundrede. I stueetagen, ved indgangen, ligger på den ene side en avanceret, fransk restaurant og på den anden side en meget smuk café, hvor man passende kan afslutte besøget med kaffe og kage i de imponerende omgivelser. Hvis man gerne vil opleve en klassisk koncert af høj kvalitet, er det en god idé at bestille billet her i huset, men sørg for, at det er i den store Smetana-sal. Både fordi salen i sig selv er en oplevelse, men også fordi det er her, det bedste orkester hører hjemme.
Der er daglige rundvisninger i huset. Anbefales.
Vores byrundtur inkluderer dele af Obecní Dùm
Václavské Namesti (Wenzelspladsen)
For enden af Václavské Namesti finder man Nationalmuseet (Národni Muzeum). Stilen er neo-renæssance, og huset er bygget i 1885-91. Museets udstilling er i manges øjne ikke ret spændende, medmindre man er begejstret for sten og fossiler – men det kan faktisk godt betale sig at betale entré for bare at få lov til at komme omkring og beundre den smukke bygning indefra. Bl.a. lofterne er imponerende flotte. Man bør under alle omstændigheder stikke hovedet ind og smugkigge lidt – hvis man spørger pænt, kan man godt få lov til at gå helt hen til den store, brede trappe og her få et godt indtryk af den fantastiske bygning. Udenfor museet står man på stor trappe, hvorfra man har et perfekt overblik over hele Václavské Namesti.
Vaclavske Namesti indgår i vores byrundtur.
Vinohrady med TV-tårnet
Efter et besøg i Tv-tårnet kan det anbefales at spise frokost på én af de lokale ølstuer, som er langt mere „autentiske“ end restauranterne inde i centrum.
Troja – med et smukt slot og Prags Zoo
Prazska Trznice (kaldet "det gule marked")
Prags store marked i Holesovice, Prazska Trznice (kaldet "det gule marked") er måske ikke en seværdighed i traditionel forstand, men alligevel er det et af de mest besøgte steder blandt især danske rejsende. Markedet er åbent hver dag undtagen søndag.
Tag sporvogn nr. 1, 3 eller 5 og stå af ved stoppestedet Prazska
Trznice udenfor McDonalds, eller tag metroen til stationen Vltavska
og hold til venstre langs sporvognsskinnerne.
Markedet henvender sig til almindelige kunder med bl.a. en stor
afdeling med frisk frugt og grønt, men selvfølgelig er turister en
stor del af kundegrundlaget. De handler dog i "non-food" afdelingen
til højre. Er man dansker, vil man sikkert elske det - og også hade
det lidt. Inden man tager derud, bør man tjekke priserne i de
almindelige butikker inde i byen, så man har et niveau at
sammenligne med.
De mange mærkevarer på markedet er næppe ægte. Men de seneste par år
er kvaliteten på mange af varerne blevet meget bedre. En af
teorierne omkring de "gode kopier" er, at når de fabrikker i
fjernøsten, som fremstiller de ægte varer for de store mærker, har
leveret det bestilte antal, så fortsætter de bare produktionen et
stykke tid og sender varerne videre til disse markeder. Måske er det
sandt, måske ikke. Man bør være opmærksom på, at det er ulovligt at
indføre kopivarer i visse lande, og under alle omstændigheder bør
man se sig godt for.
Regn med følgende cirka-priser for varer af god
kvalitet:
t-shirt: 200-250 Czk
jeans: 600-900 Czk
Sweatshirt: 350-500 Czk
sommerjakke: 5-600 Czk
Vinterjakke/skijakke: 600-900 Czk
De endelige priser afhænger af ens talent som krejler.