Seværdigheder i Prag - på dansk

Prag Udflugter

Prag udflugter og ture på dansk                         

Prag Udflugter v/ Laus Sørensen                      Dansk mobil: +45 42 83 88 55
Rumunska 8                                      ´        tjekkisk mobil: +420 776 819 223
12000 Praha 2 - Tjekkiet                                 e-mail: laus@prag-udflugter.dk

Seværdigheder i Prag

Har man ikke været i Prag før, kan det være rart at have en slags tjekliste over, hvilke seværdigheder, man i hvert fald bør se.

Der er bred enighed om, at nedenstående hører til de mest spændende attraktioner i Prag, og de vil være Prag Udflugters anbefaling til de interesserede.

Du kan besøge seværdighederne på egen hånd. Men vi anbefaler alligevel alle - især nye gæster i Prag - at deltage i en af vore byvandringer eller måske endnu bedre at bestille en individuel byvandring. Det er ikke dyrt, og du får byen "lukket op" på en måde, som er vanskelig at gennemføre selv.

Book dine udflugter både i selve Prag og ture ud af byen gennem www.prag-udflugter.dk allerede hjemmefra, det vil du ikke fortryde! Men nedenfor finder du også gode idéer til at opleve Prag på egen hånd.

Prags borg - Prags slot

Prags Borg - Prags Slot
Den imponerende borg på højen, synlig fra de fleste steder i byen på grund af sin størrelse og beliggenhed, er absolut et besøg værd. Området er virkelig stort – Prags slot er det største slotskompleks i Europa. De første bebyggelser i området er helt tilbage fra omkring 870, men de findes ikke mere, og nu er de ældste dele fra det 10. århundrede, bl.a. Sankt Georgskirken i romansk stil. Mest imponerende er den store Skt. Vitus Katedral (Katedrála svatého Víta). Byggeriet af katedralen blev påbegyndt i 1344, og der blev bygget i flere omgange, således at den endelige indvielse først fandt sted i 1929.

De andre dele af slotsområdet er naturligvis også spændende at udforske og de mange forskellige stilarter gør oplevelsen varieret. Oprindeligt var området befæstet som borg, men i 1700-tallet blev det åbnet op, og derefter kom det til at fungere som slot.

Man bør sætte god tid af til at udforske slottet, den gyldne gade, de mange smukke haver og så videre. Man kan gøre det på egen hånd – gerne med en god guidebog ved hånden – eller man kan deltage i vores guidede tur, den såkaldt "lange byvandring", som du kan læse mere om her: Byvandring i Prag.

Karlsbroen

KarlsbroenMan kan ikke sige Prag uden også at sige Karlsbroen, den mest kendte seværdighed i byen. Den smukke og atmosfærefyldte bro i gotisk stil blev bygget på initiativ af Karl IV som en erstatning for den tidligere stenbro på samme sted, Judith Broen, der styrtede sammen ved en oversvømmelse i 1342. Grundstenen blev lagt i 1357 d. 9/7 klokken 5.31 om morgenen. Da havde man regnet ud, at planeterne skulle stå ideelt, og desuden læses tallene ens forfra og bagfra, når de stilles op således: 1 3 5 7 9 7 5 3 1. Det skulle betyde evigt held for broen, og selv om den har været beskadiget flere gange under oversvømmelser står den der endnu, mere end 650 år senere.

Man kan komme op i de to smukke brotårne (mest interessant på Stare Mesto-siden). De 30 statuer og helgenfigurer på broen er kommet til senere end selve broen og stammer primært fra slutningen af det 17. og starten af det 18. århundrede. Læg især mærke til statuen af Skt. Johannes af Nepomuk, nr. 8 på højre side, når man kommer fra Stare Mesto (Den Gamle bydel). Han er en af Tjekkiets vigtigste helgener, og han blev dræbt på Karlsbroen – han blev smidt i en sæk og kastet i vandet, fordi han ikke ville afsløre dronning Johannes skriftemål. Hans statue er forbundet med stor overtro. Der er to relieffer på fronten, og hvis man rører dem, får man henholdsvis syndsforladelse (relieffet til venstre) og man kommer tilbage til Prag (relieffet til højre).

Broen har været åben for kørende trafik indtil 1965, hvor en restaurering (som varede indtil 1978) blandt andet gav den sin nuværende brolagte overflade. Nu er broen først og fremmest den smukkeste adgang mellem de to bydele Stare Mesto og Mala Strana, og de mange turister kan nyde de handlende og optrædende samt den fantastiske udsigt til bl.a. Skt. Vitus Katedralen i Prags Slotsområde.

Vores korte byvandring slutter ved Karlsbroen – og vores lange byvandring fortsætter med en spadseretur over den stemningsfulde bro.

Den Gamle Rådhusplads – Staromestske Namesti

Staromestske Namesti - Den Gamle RådhuspladsDen centrale plads i Prags gamle historiske bydel. Pladsen, som oprindeligt var marked, er omkranset af smukke og velbevarede huse i bl.a. barok stil, men mest imponerende er måske Kinsky palæet i Rokoko stil med Kinsky familiens smukke våbenskjold midt på bygningen. På Den gamle rådhusplads finder man desuden det kendte astronomiske ur (Orloj), måske Prags allermest fotograferede seværdighed. Det astronomiske ur viser bl.a. planeternes stilling på ethvert tidspunkt, og hver time følger tusindvis af mennesker sceneriet når uret slår. Så bevæger figurerne på facaden sig, og to porte åbnes. Bagved portene kommer de 12 apostle til syne. Det hele slutter med, at hanen galer og publikum klapper begejstret.
Det Astronomiske Ur - OrlojDet er muligt at komme op i rådhustårnet, hvilket anbefales til de, der har gode kræfter i benene.

På Staromestske Namesti finder man bl.a. også en statue af Jan Hus, Tjekkiets store reformator, som blev brændt som kætter på bålet i 1415. Man kan se mindesmærkerne om de 27 stormænd, som blev torteret og halshugget på pladsen i 1621 og endelig kan man også besøge Tyn kirken, hvor den store danske astronom Tycho Brahe ligger begravet.

Et besøg på Den Gamle Rådhusplads (Staromestske Namesti) indgår i vores byrundtur.

Petrin-højen

Petrin Højen med mini Eiffeltårnet på toppenHer kan man besøge „Mini-Eiffeltårnet“ og more sig i spejlkabinettet lige derved. Tag sporvogn nr. 6, 9, 22 eller 23 og stå af på stoppestedet „Ujezd“. Tag trappen et lille stykke op, og hold til højre. Man kommer nu til den lille „bjergbane“, som man skal med op ad højen. De almindelige billetter til Prags transportsystem gælder også her. Man skal med helt op. Herefter går man helt op til toppen, hvor man finder det lille Eiffeltårn. Det er „kun“ ca. 60 meter højt, men da det ligger på en høj, er dets top lige så højt oppe som originalen i Paris – denne udgave er indviet 2 år senere end originalen. Turen op i tårnet foregår til fods, men udsigten er fantastisk. Måske ikke noget for mennesker med højdeskræk.

Spejlkabinettet på Petrin Højen
Efter turen op i tårnet kan man slappe af med en is og en forfriskning, inden man besøger spejlkabinettet i den anden lille borglignende bygning på plateauet. Det er særdeles underholdende!

 

Skt. Nikolaj Kirken (Kostel Sv. Mikuláše), Malostranske Namesti

Skt Nikolaj Kirken i Mala StranaDer er to kirker i Prag, som hedder Skt. Nikolaj Kirken. De er bygget på stort set samme tid og er tegnet af samme arkitekt. Den smukkeste af dem finder man på Lillesiden (Mala Strana), på Malostranske Namesti. Efter min mening er denne kirke så imponerende, at skal man kun se én kirke i Prag indefra – så skal det være den. Kirken er opført i 1704-55 af de to berømte arkitekter Dientzenhofer, som var far og søn. Indgangen ligger på bagsiden, og man betaler entré for at komme ind og se bl.a. den utroligt imponerende kuppel, det overlæssede barok-interiør og de mange lyserøde marmoreringer.

Loreta

LoretaLoreta  ligger i Hradcany (Slots distriktet). Dette bygningskompleks har siden 1626 været et af Bøhmens vigtigste valfartssteder, især på grund af Casa Santa, en kopi af det hus, man mener var Jomfru Marias.

Loretas barokfacade er fra 1720’erne og blev tilføjet af Dienzenhoferne efter en bestilling af Ferdinand II. Facadens store klokketårn rummer 27 klokker. Det stammer fra 1694 og kan høres hver hele time. Det er berømt for at være Prags smukkeste klokkespil, så man bør bestemt lægge vejen forbi omkring timeslaget.

Loretas storslåede hovedportal omfatter statuer af Skt. Josef og Johannes Døberen. Portalen fører til det kloster som fra 1600-årene husede de pilgrimme, der besøgte helligdommen. I klostergården finder man Casa Santa, der er dækket af stukfigurer med bibelske scener og relieffer, som beskriver Jomfru Marias liv. På den anden side af klostermuren står Kristi Fødselskirke (Kostel narozeni Páne), der også er bygget af Dienzenhoferne. Kirkerummet er for folk med stærke nerver, for her finder man foruden en stor mængde helgenrelikvier også de påklædte skeletter af to helgener. Der er endvidere mange malerier af martyrer, f.eks. Den Hellige Agathe (som bærer sine afskårne bryster på en tallerken) og den hellige Starosta, afbilledet som Den Skæggede Dame.

 

Den jødiske bydel i Prag, Josefov

Midt i den gamle bydel, Stare Mesto, finder man den jødiske Ghetto, Josefov. Ordet ”ghetto” skal tages meget bogstaveligt, for i flere århundreder var jøderne forpligtet til at bosætte sig i netop dette område, som var afgrænset fra resten af byen med mure, og som var lukket om natten . Det var en selvstændig bydel med egen borgmester men også med færre borgerrettigheder end i resten af Prag, og da man i 1500-tallet hævede størstedelen af Stare Mesto for at beskytte mod oversvømmelser, sprang man den jødiske ghetto over. I 1781, under Kejser Josef II, fik jøderne imidlertid samme rettigheder som de øvrige borgere i Prag, og derfor blev den jødiske bydel senere opkaldt efter ham og kom til at hedde Josefov.

Under Den Anden Verdenskrig bestemte Adolf Hitler, at Josefov skulle være ”Museum Over En Uddød Race”, når alle jøder var udryddet. Derfor blev krigsbytte fra jødiske hellige steder i resten af Europa fragtet dertil. Josefov råder i dag over verdens største samlinger af jødiske kulturgenstande.

Josefov - Den Jødiske Kirkegård i PragDer er ikke så meget tilbage af de oprindelige huse, men der er 6 synagoger og måske allermest kendt Prags jødiske kirkegård. Det var den eneste jødiske gravplads, og derfor var området ikke stort nok. Man var nødt til at arbejde i lag, og hvor den jødiske kirkegård i Prag er højest, er der 12 lag.

Området fungerer nu først og fremmest som museum, og et besøg giver et gribende indblik i de tjekkiske jøders historie. F. eks. kan man i Pinkas Synagogen læse navnene på de 77.297 ofre for nazisternes terror under Den Anden Verdenskrig. I Klaus synagogen finder man udstillinger af bl.a. børnetegninger fra Theresienstadt (Terezin), den tyske koncentrationslejr, som lå nord for Prag. Børnetegningerne viser hverdagsliv fra lejren. På tegningerne står barnets navn, fødselsdag – og dødsdag. For børn overlevede ikke opholdet i Theresienstadt.

Vores byvandring går igennem Josefov.

 

Strahov Klostret

Strahov Klostret - Teologicky salStrahov Klostret er igen i funktion som kloster – men også som museum. Klostret blev grundlagt i 1140, og det rummede i 1700-tallet Bøhmens største bogsamling. Biblioteket, som nu er 800 år gammelt, findes i klostrets teologiske og filosofiske sale, og det er helt bestemt Strahovs vigtigste seværdighed. Den Filosofiske Sal (Filosoficky sal) er et imponerende eksempel på barokt interiør med smukke reoler i valnøddetræ, læderindbundne bøger og fantastiske malerier på det hvælvede loft. Den Teologiske Sal (Teologicky sal) er lidt mindre og mere intim. Her er der stukindrammede vægmalerier udført af en af munkene og nogle interessante astronomiske globusser fra 1600-tallet. Også klosterkirken er et besøg værd. Det er en rigt udsmykket barokbygning fra 1750’erne. Indvendigt er kirken lys og luftig. Især loftet er bemærkelsesværdigt med malerier fra Den Hellige Norberts liv.
Strahov KlostretFra klosterhaven er der en dejlig udsigt over Prag. På den anden side af den plads, hvor klostret ligger, finder man i øvrigt et rigtigt godt mikrobryggeri, hvor man f.eks. kan nyde sin frokost sammen med en håndbrygget tjekkisk øl – der er både lyse og mørke øltyper.

 

Obecní Dùm (Folkets Hus), på Namesti Republiky

Obecní Dùm (Folkets Hus)Obecní Dùm (Folkets Hus) er bygget fra 1905-11 i Jugend stil. Huset bruges bl.a. til udstillinger og klassiske koncerter, men også til mødelokaler, private fester etc. Det var fra denne bygning, den første tjekkiske republik blev udråbt d. 28/10 1918 af Thomas Masaryk – og det er derfor, den tilstødende plads hedder Namesti Republiky.

Her i Obecni Dum skal man ind! Man kan ikke frit komme omkring i hele huset, men man bør bl.a. tage trappen ned i underetagen og nyde de smukke kakler og dekorationer på væggene. Det er bl.a. den kendte tjekkiske kunstner Alfons Mucha, som står for udsmykningen. Tag også lige et kig ind i den store restaurant i kælderetagen (Plzenska Restaurace). Den er utroligt smuk og spændende – men ikke specielt anbefalelsesværdig som spisested. Til højre for restauranten ligger en cocktail-bar, som i stil og indretning bestemt også skiller sig ud fra gennemsnittet! Den hedder ”Americky Bar” (Den Amerikanske Bar) og minder fuldstændig om en tidslomme fra New York fra starten af det 20. århundrede. I stueetagen, ved indgangen, ligger på den ene side en avanceret, fransk restaurant og på den anden side en meget smuk café, hvor man passende kan afslutte besøget med kaffe og kage i de imponerende omgivelser. Hvis man gerne vil opleve en klassisk koncert af høj kvalitet, er det en god idé at bestille billet her i huset, men sørg for, at det er i den store Smetana-sal. Både fordi salen i sig selv er en oplevelse, men også fordi det er her, det bedste orkester hører hjemme. 

Der er daglige rundvisninger i huset. Anbefales.

Vores byrundtur inkluderer dele af Obecní Dùm

 

Václavské Namesti (Wenzelspladsen)

Václavské Namesti (Wenzelspladsen)Václavské Namesti er ubestridt Prags hovedstrøg! Her ligger kasinoer, hoteller og store butikker side om side, og der er nok at kigge på. Bliv i første omgang på venstre side af vejen, mens I slentrer op mod den imponerende bygning i den anden ende af pladsen, Nationalmuseet. Undervejs passeres endnu en perle i jugendstil, nemlig Grand Hotel Evropa. Hotellet skiller sig lidt ud fra resten, fordi det endnu ikke er gennem-restaureret indvendigt – og facaden er behageligt fri for de „støjende“ reklameskilte, som ellers dominerer pladsen. Man bør kigge indenfor i den smukke cafe og f.eks. beundre de spændende lamper. Da hotellet som sagt ikke er gennemrestaureret, kan man stadig få et nogenlunde billigt værelse, den de fleste er ret små og med delt bad på gangen. Til gengæld får man morgenmaden serveret på balkonen med udsigt over caféen.

For enden af Václavské Namesti finder man Nationalmuseet (Národni Muzeum). Stilen er neo-renæssance, og huset er bygget i 1885-91. Museets udstilling er i manges øjne ikke ret spændende, medmindre man er begejstret for sten og fossiler – men det kan faktisk godt betale sig at betale entré for bare at få lov til at komme omkring og beundre den smukke bygning indefra. Bl.a. lofterne er imponerende flotte. Man bør under alle omstændigheder stikke hovedet ind og smugkigge lidt – hvis man  spørger pænt, kan man godt få lov til at gå helt hen til den store, brede trappe og her få et godt indtryk af den fantastiske bygning.   Udenfor museet står man på stor trappe, hvorfra man har et perfekt overblik over hele Václavské Namesti.

Vaclavske Namesti indgår i vores byrundtur.

Vinohrady med TV-tårnet

TV-tårnet i Prag kan ses fra næsten hele byenAlternativt kan man tage lidt væk fra centrum, til bydelen Vinohrady, hvor man kan nyde et lidt roligere tempo og samtidig se et af de gamle borger-kvarterer fra slutningen af 1800-tallet, som for alvor er ved at blive „in“. Tag metroens linje A til stationen Flora, som er et kæmpestort indkøbscenter. Ikke langt herfra vil man finde et par store, gamle kirkegårde, som danner en spændende ramme om en rolig spadseretur. Det er her Kafka ligger begravet. Man kan gå lidt tilbage mod centrum, f.eks. ad gaden Lucemburska, indtil man når Milesovska, hvor man drejer til højre. Følg gaden, indtil man når det store Tv-tårn, som er synligt i hele byen. Bemærk den særprægede udsmykning med kæmpe-babyer, som kravler op ad tårnet. I kommunisttiden var tårnet et forhadt symbol på undertrykkelsen, da det ikke kun blev brugt som sendemast for de lokale programmer, men samtidig fungerede som støjsender i forhold til signaler fra Vesten. Nu om dage er det et fredeligt udflugtsmål, og det kan anbefales at tage elevatoren op til udsigtsplateauet, hvorfra man har et fantastisk vue ud over byen. Og hvis man begynder at føle, man kender Prag ganske godt, er det spændende at udpege seværdighederne.

Efter et besøg i Tv-tårnet kan det anbefales at spise frokost på én af de lokale ølstuer, som er langt mere „autentiske“ end restauranterne inde i centrum.

Troja – med et smukt slot og Prags Zoo

Troja med Trojsky ZamekPrags Zoo ligger 2-3 kilometer væk fra centrum, men turen dertil er heldigvis ganske enkel. Man finder Zoo ved Troja, hvor der også er mulighed for at besøge det smukke slot Trojsky Zamek, omgivet af vinmarker og landsbyagtig bebyggelse. Slottet blev bygget i det 17. århundrede i barok stil og har gennemgået en omfattende restaurering. Det er et af Prags mest bemærkelsesværdige sommerpalæer med bl.a. nogle smukke væg og loftsmalerier. Der er desuden en smuk park med terrasser, statuer og fontæner.
Prags ZooZoo ligger ved en kløft med stejle skråninger ved floden Moldau. Samlingen af dyr er ret omfattende og omfatter f.eks. pingviner, søløver, løver, tigre og elefanter. Man bliver næppe skuffet, og kan bl.a. også nyde de smukke omgivelser, som f.eks. stenbukkene opholder sig i. Der er desuden en god udsigt fra zoo.

Prazska Trznice (kaldet "det gule marked")

Prazska Trznice - Det Gule MarkedLæs også om vores udflugt til et andet og endnu mere spændende marked i Prag. Det må du ikke gå glip af!
Prags store marked i Holesovice, Prazska Trznice (kaldet "det gule marked") er måske ikke en seværdighed i traditionel forstand, men alligevel er det et af de mest besøgte steder blandt især danske rejsende. Markedet er åbent hver dag undtagen søndag.

Tag sporvogn nr. 1, 3 eller 5 og stå af ved stoppestedet Prazska Trznice udenfor McDonalds, eller tag metroen til stationen Vltavska og hold til venstre langs sporvognsskinnerne.
Markedet henvender sig til almindelige kunder med bl.a. en stor afdeling med frisk frugt og grønt, men selvfølgelig er turister en stor del af kundegrundlaget. De handler dog i "non-food" afdelingen til højre. Er man dansker, vil man sikkert elske det - og også hade det lidt. Inden man tager derud, bør man tjekke priserne i de almindelige butikker inde i byen, så man har et niveau at sammenligne med.
De mange mærkevarer på markedet er næppe ægte. Men de seneste par år er kvaliteten på mange af varerne blevet meget bedre. En af teorierne omkring de "gode kopier" er, at når de fabrikker i fjernøsten, som fremstiller de ægte varer for de store mærker, har leveret det bestilte antal, så fortsætter de bare produktionen et stykke tid og sender varerne videre til disse markeder. Måske er det sandt, måske ikke. Man bør være opmærksom på, at det er ulovligt at indføre kopivarer i visse lande, og under alle omstændigheder bør man se sig godt for.

Regn med følgende cirka-priser for varer af god kvalitet:
t-shirt: 200-250 Czk
jeans: 600-900 Czk
Sweatshirt: 350-500 Czk
sommerjakke: 5-600 Czk
Vinterjakke/skijakke: 600-900 Czk

De endelige priser afhænger af ens talent som krejler.

Læs artiklen om "Det Gule Marked" her 

Læs også om vores udflugt til et andet og endnu mere spændende marked i Prag. Det må du ikke gå glip af!