Det Gule Marked Prag - Prag Udflugter

Prag Udflugter

Prag udflugter og ture på dansk                         

Prag Udflugter v/ Laus Sørensen                      Dansk mobil: +45 42 83 88 55
Rumunska 8                                      ´        tjekkisk mobil: +420 776 819 223
12000 Praha 2 - Tjekkiet                                 e-mail: laus@prag-udflugter.dk

Det Gule Marked Prag - Prag Udflugter

OPDATERING: Markedet findes ikke længere. Det er nu helt forsvundet, og medmindre man gerne vil opleve det skønne Farmers' Market i hal 22 (frugt, grønt, krydderurter, oste, fisk, røgvarer, bagværk osv.) er det spild af tid at lede efter markedet!
Forhåbentlig vil noget mere interessant og tidssvarende i stedet blive etableret på arealet.

Leder du efter alternativer til Det Gule Marked?
Så tjek den artikel, jeg har skrevet om MARKEDER I PRAG

(Til de mange, der alligevel skriver og spørger - jeg vil meget gerne arrangere indkvartering og udflugter for jer, men jeg er nu helt færdig med at svare på spørgsmål om kopivarer og lignende i Prag!)

Det Gule Marked er nu kun en skygge af sig selv

Det Gule Marked Prag
er nogle af de søgeord, som flest gæster anvender, når de kommer på en af mine hjemmesider. Så der er ingen tvivl om, at det er populært blandt danske Prag rejsende. Men først og fremmest: når du rejser til Prag, bør du vide, at det slet ikke hedder Det Gule Marked, men tværtimod Prazska Trznice (som betyder Prags marked). Det korrekte navn er nok vanskeligt at udtale for de fleste, så forsøg i stedet med "Holesovice Market" eller "Prague Market". På det seneste er man begyndt at forsøge sig med navnet "Rivertown", men det er ikke helt slået igennem endnu.

Det Gule Marked i Prag er et af danskerne yndlings udflugtsmål. Med god grund. Her kan du læse alt, hvad der er værd at vide om markedet, åbningstider, priser, adresse, hvordan du kommer derud, gode råd osv.

Markedet er åbent mandag til fredag ca. 8-18, lørdag cirka 8-16, søndag lukket.

 

Artikel af Laus Sørensen, www.prag-udflugter.dk - udlandsdansker bosiddende i Prag

Kun hvis du spørger en dansker, kan du være heldig at få svar på dine eventuelle spørgsmål om Det Gule Marked. Min teori er, at det er de mange vietnamesiske handlende, som har givet danskerne ideen til det specielle navn. Af samme grund forsøger jeg normalt at undgå at bruge det. Men i denne artikel vil jeg for nemheds skyld alligevel skrive netop "Det Gule Marked".

NB: For mange flere informationer om Prag, seværdigheder og om udflugter, hoteller og lejligheder til fordelagtige priser, se venligst menuen til venstre!

Hvad er Det Gule Marked?

Det Gule Marked - afdelingen for frugt og grønt

Det Gule Marked i Prag består af to dele. Når man kommer ind ad hovedindgangen, møder man lige fremme og mod venstre den del af markedet, som primært besøges af tjekkerne. Her kan man købe især frisk frugt og grønt til fordelagtige priser, men også andre dagligvarer som f.eks. vaskepulver, rengøringsmidler, kaffe og så videre er til salg.

Men det er nu ikke på grund af de friske æbler eller røde pebre, at så mange danske turister med god grund valfarter til Det Gule Marked. For at finde svaret på dette, skal man holde til højre. Så kommer man til nonfood afdelingen, som er kæmpe stor.

Denne del af markedet består nærmest af to store "hovedgader", der ligger på langs, når man kommer ind. Boderne her har oftest faste priser. Det spotter du ved, at der som regel er skiltet med prisen. Så her skal du ikke "prutte", men uanset om du bryder dig om varerne, er det en god idé at kigge lidt under alle omstændigheder, for så kan du få et billede af det realistiske prisniveau. TIP: det er i en af boderne her (den gade, som ligger længst mod højre og på højre side af gaden), at jeg normalt køber de eftertragtede Pashmina tørklæder. Kvaliteten er OK, udvalget stort og priserne lavere end de fleste steder i centrum. Køb et par ekstra - de er gode til værtindegaver og lignende.

Det Gule Marked Prag - tøj og sko
Derefter holder du mod højre. Her vil du finde en stor labyrint af andre lidt simpelt opbyggede boder. Og det er her, du finder de mange "mærkevarer". Efterligninger, sandsynligvis, men mange i en rigtig god kvalitet. En alternativ teori om de bedste af dem er, at de er ikke direkte forfalskede, men at man på nogle af de fjernøstlige fabrikker, hvor man fremstiller de originale mærkevarer, simpelthen producerer langt flere eksemplarer end bestilt - og så afsætter disse på markeder rundt omkring i verden. Jeg skal ikke kunne sige det, men det ligger i hvert fald fast, at hvis man ser sig godt for, kan man finde glimrende ting. Og selvfølgelig også en masse ragelse af frygtelig kvalitet.

Vigtigt er det, at du ikke lader dig stresse af de handlende. De er meget pågående og henvender sig øjeblikkeligt, hvis du står stille. Måske også når du slentrer ned ad gangene langs boderne. Her skal du huske 3 ting:

 1. Du bestemmer selv, hvad du vil kigge på og ikke mindst, hvad du vil købe.
 2. Disse mennesker passer bare deres arbejde, og det er åbenbart deres kultur at være så pågående. Uheldigt, kan man sige, for vores danske kultur er nærmest modsat, lidt tilknappet og reserveret. Men opfør dig alligevel respektfuldt! Hvis du ser noget interessant, men ikke kan få lov til at være i fred, så sig venligt, men bestemt, at du har brug for at få lov til at kigge i fred. Gentag det om nødvendigt, men stadig respektfuldt. Hvis det ikke virker, så er der ikke noget at gøre, og du kan gå videre. Du skal nok finde samme vare igen et andet sted - eller måske noget endnu bedre.
 3. De fleste handlende på markedet forstår dansk rigtig godt - nogle taler det endda. Så tro ikke, at du kan kommunikere "hemmeligt" på dansk med dine venner, uden at det bliver forstået. Brug det eventuelt som dit "hemmelige våben": du kan jo sige til en af dine venner, at "denne vare fik jeg tilbudt til X Koruna i en anden bod". Så ved den handlende hel præcist, at han ikke kan få hvad som helst for varen.

Ofte bliver du inviteret ind i en slags container i nogle af boderne. Her opbevares de "hemmelige" varer, som skal foregive at være særligt gode mærkevarer. Du kan roligt gå med derind, men igen husk, at det er dig selv, der bestemmer, om du vil købe noget. Hvis ikke, så sig høfligt nej tak og gå ud igen.

 

Sådan handler du på Det Gule Marked

 

Efter at have lært, hvordan man "færdes" på markedet, så lad os komme til det med selve handlen. Inde i labyrint-gangene prutter man om prisen. Måden at gøre det på er at starte med at vurdere med sig selv, hvad man synes varen er værd - hvad man kunne forestille sig at betale for den (diskutér IKKE dette på dansk med dine venner, se ovenfor). Og uanset hvilken pris den handlende så forlanger, må man starte med en pris, som er lavere end det, man har tænkt sig at betale. Efterhånden nærmer I jer sikkert hinanden, og måske er du oven i købet heldig at I lander under din ideelle pris. Men igen, husk 3 ting:

 1. Det er fuldstændig "gratis" for den handlende at starte med en urealistisk høj pris, så tro nu ikke, at du fik varen til f.eks. en femtedel af prisen. Du fik den sikkert bare til den pris, som hænger sammen for den handlende...
 2. Hvis I ikke kan enes om en pris - den handlende vil simpelthen ikke gå længere ned - så hav is i maven og gå videre. i 95% af tilfældene vil man forsøge at bremse dig for at få handlen i hus. Enten til din pris - eller måske en smule højere. Hvis det er en smule højere, så kan det sikkert ikke blive bedre, og du må tage stilling til, om det er ok. Regn lige efter, hvor meget (i danske kroner) der skiller jer. Er det en bagatel? Det er det ofte, og hvis du gerne vil have varen, så opgiv at være stædig og betal prisen. Den kunne sikkert ikke være lavere! Er det stadig for meget, så gå videre. Der er tusindvis af andre varer.
 3. Måske har sælgeren ikke helt præcist den vare, du gerne vil have, men en anden som næsten er magen til - men kun næsten. Eksempel: I diskuterer en blå t-shirt, størrelsen er XL, og du skal bruge en M. Alligevel kan I jo godt snakke pris. Når I er nået til enighed, skal du have varen i den korrekte størrelse, men den findes nu kun i grøn i størrelse M. Sælgerens logik er, at det er jo stadig samme vare. Nu skal du holde hovedet koldt. Det er jo en god handel, men vil du virkeligt have den i grøn? Sandsynligvis nej... Selv om det er svært at forlade en så god handel, er du nødt til at tage dig sammen og komme videre. Ellers kommer du hjem med varer, du egentlig ikke har lyst til.

Priser på Det Gule Marked

 

Her følger nogle vejledende priseksempler på varer af en god kvalitet (med "mærker" på). De er som nævnt vejledende og må ikke betragtes som en facitliste på nogen måde:

t-shirt: 150-250 Czk
jeans: 600-900 Czk
Sweatshirt: 300-500 Czk
sommerjakke: 5-600 Czk
Vinterjakke/skijakke: 600-900 Czk

De endelige priser afhænger af dit talent som krejler.

 

Kvalitet af varerne på Det Gule Marked

 

Inden du køber en vare, bør du selvfølgelig tjekke, om kvaliteten er i orden. Jeg er ikke ekspert, men her er et par af de ting, jeg selv tjekker, inden jeg slår til:

 • Bælter: tjek at skindet er ægte - hele vejen igennem! Hvis bæltet har syninger i siden kan det selvfølgelig være en dekoration, men mere sandsynligt er det, at læderet er "spalt", dvs. et helt tyndt lag læder ovenpå noget andet. Det holder kun i ganske kort tid, så skiller lagene og bæltet er lige til at smide ud. Kig evt. efter i hullerne, her kan man som regel nemmest skimte det, hvis bæltet består af et tykt og et tyndt lag
 • Bukser: tjek at benene ikke er "snoede", dvs. at syningerne ligger fint og parallelt ned langs siden, når du holder bukserne op foran dig. Hvis de er snoede, vil du hade dem fra første gang, de har været i vaskemaskinen. Prøv dem også altid på, selv om du synes, du kender din størrelse, og prøveforholdene er primitive. Det er ikke altid den rigtige størrelse, der står.
 • T-shirts: også her kan stoffet være "snoet". Pak t-shirten ud og hold den op foran dig. Syningerne i siden skal hænge fint og lige ned på begge sider. Tjek desuden halsåbningen (hvis det er med rund hals). Bedst er det, hvis der er forstærket hele vejen rundt med et såkaldt "skråbånd", som holder på formen i lang tid. Hvis du ikke ved, hvad et skråbånd er, så tjek lige et par af dine nuværende yndlings-t-shirts i god kvalitet.
 • Mærker: Hvis der er mærker på tøjet - og der er der jo som regel, det var derfor du tog ud på markedet i første omgang - så tjek kvaliteten af dem. Bedst er noget, som er syet på eller ligefrem broderet. Påstrøgne mærker holder som regel også, men noget, der nærmest ser ud til at være "malet" på, holder ikke. Især ikke på steder, hvor stoffet skal give sig, f.eks. på elastikken af undertøj. Det kommer til at se hæsligt ud i brug og SKRIGER "dårlig efterligning" efter en vask eller to.
 • Sko: Tjek at lædersko faktisk er læder. Forbavsende mange er ikke, og selv om det kan se pænt ud i lang tid (det kan det faktisk), så er det ikke rart for foden at være spærret inde i en plastic skal.
 • Ure: undgå at købe mærkevare-ure (efterligninger). De holder kun meget sjældent til at blive brugt
 • Cigaretter: Køb under ingen omstændigheder cigaretter andre steder end i de rigtige tobaksforretninger på markedet (god idé i øvrigt, hvis du gerne vil have Prince og lignende, for her har de nok af dem)

Køber du cigaretter i nogle af boderne er det måske (men usandsynligt) smugler-smøger, hvilket er ulovligt. Mest sandsynligt er det meget dårlige efterligninger, som ganske enkelt ikke er værd at ryge. Jeg har prøvet, og det er ikke sjovt!!! Hvis du absolut vil købe, så insister på at prøvesmage en cigaret fra selve den karton, du har tænkt dig at købe.

 

Hvor ligger Det Gule Marked i Prag?

 

Markedet ligger i Prag 7, i distriktet Holesovice, i nogle gamle slagtehaller. På de fleste kort er det i øverste højre hjørne mellem flodens to snoninger. Adressen er Bubenske nabrezi 306, 170 04 Praha 7

Det er ganske nemt at finde ud på markedet. Der er to velegnede måder:

Metro: tag den røde metrolinje (linje C) til stationen Vltavska. Når du kommer op fra metroen (bare tag udgangen lige frem, når du kommer op fra perronen), så hold mod venstre. Mod venstre kan være flere ting her, men hvis du bare følger sporvogns-skinnerne, kan du ikke tage fejl. Det tager 5-7 minutter til fods.

Med sporvogn: linjerne 1, 14 og 24 kører lige til markedet. Stå af på stoppestedet Prazska Trznice, og du er der. Nemmest fra centrum er at stå på linje 14 ved stoppestedet lige midt på Vaclavske Namesti  (Wenzelspladsen). Nå du står på Vaclavske Namesti med ansigtet vendt mod det store museum for toppen, skal du mod venstre.

Læs evt. mere om markedet her: www.rivertown.cz

NB: For mange flere informationer om Prag, seværdigheder og om udflugter, hoteller og lejligheder til fordelagtige priser, se venligst menuen til venstre!

Hvis du ønsker det, kan du hyre en privat guide hos os, som kan vide dig dette og andre markeder i Prag. Måske en god investering, hvis I er flere eller en hel gruppe?