Bryggerimiddag - udflugt med tjekkisk øl - dansk Prag tur

Prag Udflugter

Prag udflugter og ture på dansk                         

Prag Udflugter v/ Laus Sørensen                        dansk telefon: 46 98 05 07
Rumunska 8                                  tjekkisk mobil og sms: +420 776 819 223
12000 Praha 2 - Tjekkiet                              e-mail: laus@prag-udflugter.dk

Bryggerimiddag

Guidede ture og udflugter i Prag

TID: 17.30-21.30 (cirka)
MØDESTED: Cafe Tramvaj (normalt)
DAGE: ALLE AFTENER EFTER AFTALE VED MINIMUM 4 PERSONER, der tilmelder sig samlet - altså som privat gruppe
FÆRDSEL: med METRO
MAD-DRIKKE: inklusiv middag og alle øl/vand
PRIS: 1000 koruna + metrobilletter

 

Detalje fra Pivovar U Bulovku. FadølshaneVi tager til det fine mikrobryggeri Jihomestsky Pivovar i Prag 4, Chodov. Det smagfuldt indrettede mikrobryggeri og værthus ejes af Richter, som kun brygger rene øl efter Reinheitsgebot. Her er ikke brugt smutveje. Richter arbejder fortløbende med at udvikle øllene. Jihomestsky Pivovar ligger mellem betonblokkene i et af de typiske boligområder, hvor tusindvis af „ægte“ pragere har deres dagligdag.

Kvaliteten af maden og øllet gør, at det ikke kun er et sted, jeg holder af at lave ture til - jeg besøger det også meget gerne, når jeg har fri!

Turen er ikke god til børn, den handler om øl, god mad, hygge og tjekkisk værtshuskultur.


Sort øl fra mikrobryggeriet Fihomestske PivovarFørst skal vi tage stilling til, hvilken øl I vil begynde med. Richter serverer kun egne, friske øl. Vi ved derfor ikke altid på forhånd, hvilke øl der er drikkeklare. Jihomestsky Pivovar har altid deres egen lager, en lys (svetly pivo) 12,3 graders øl med en let bitter smag og 5 procent alkohol. Frantisek Richter brygger altid efter det Bayeriske Reinheitsgebot, der er ingen tilsætning til ingredienserne, malt, humle, gær og vand. Øllene er overgærede, i åbne kar og de lagres på egefade. Her er ikke brugt smutveje. Richter arbejder fortløbende med at udvikle øllene.


Detalje fra Pivovar U Bolovki. KobberkarDeres mørke øl, cerny/tmave pivo, er 14 graders. Den mørke farve opnås ved at riste malten og skabe en karamelisering. Blandt tjekkiske mænd siges det i øvrigt at mørke øl er for kvinder, der ønsker større bryster. Blot 6% af tjekkisk øl er mørkt. Ofte kan vi også smage deres fine Richter Prazsky Hefe-Weissbier, overgæret 12,8 graders øl, med en alkoholprocent på 4,9. Let og meget delikat. En berømt øl-anmelder beskriver smagen af Richters normale, lyse øl således: “en rig humleduft og en varmende malt duft påvirker næsen, med en sprød citrus og let gæret første smag, fuldt af en perfekt afbalanceret sursød smag”.


Tjekkerne begyndte at brygge pilsnerøl i 1842, da den bayerske/tyske brygmester Josef Groll blev hentet til byen Pilsen. Han, Josef Groll, fandt ud af at lave undergærede øl. Til industriproduktion sikrer undergæring en ensartet kvalitet. Øllene bliver filtrerede og dermed flotte og klare. Det var dog først i slutningen af 1800-tallet, at man også styrede kultiveringen af gæren og dermed var ved at nå en målbar videnskab. De store bryggerier pasteuriserer samtidig øllene, når der tappes på flasker og tønder. Endelig plejer man at tilsætte bobler ved carbonisering omkring fadølsanlægget. Hos Richter får vi smagen direkte fra kilden, uden kortslutninger. Frantisek Richter sagde en gang, at selv når opskriften følges perfekt, bliver øllene aldrig helt ens. Luft, vand og humle, det falder altid forskelligt ud.


Kager på jihomestsky PivovarVi skal ikke kun drikke, vi skal også spise en fuld tjekkisk menu. Når vi har bestilt første øl, får vi dagens suppe, polevka. Vi fortsætter med den lækkert tilberedte og smukt anrettede Gullash med knedliky og slutter med kager fra det gode konditori på samme adresse. Alle øl (eventuelt vin eller sodavand), mad og eventuelt en kaffe er med i prisen. I skal bare selv sørge for metrobilletter. Vi slutter bryggeri-besøget når vi er helt mætte.